Савет за родну равноправност Скупштине Града Пожаревца

Додељене Поносне картице у Пожаревцу

Град Пожаревац је међу 12 локалних самоуправа које су прве приступиле овом Покрету.

Градоначелник Бане Спасовић је истакао да је прикључење овој акцији једна од најзначајнијих ствари која је започета у Пожаревцу у последњих неколико година. Спасовић је рекао да је ово једна од мера које Град Пожаревац предузима и да треба још више оваквих мера да предузму локална самоуправа и држава, све у циљу побољшања популационе политике али да је ситуација сваким даном све боља. Он је додао да је преко 100 привредних субјеката узело учешће у акцији и да очекује да их буде још више.

 

Kако је истакла Далиборка Несторовић потпредседница Покрета за децу 3+, Пожаревац је међу 12 локалних самоуправа које су прве приступиле овом покрету.

“Успели смо да синергишемо три основна сегмента друштва, породицу која је на првом месту, локалну заједницу која се залаже да породица има приоритет у својој средини и привредне субјекте који су узели учешће у овој акцији”, рекла је Несторовић.

Покрет за децу 3+ је до сада предложио 15 мера социјалних погодности и подршке Влади Републике Србије , а неке од тих мера су и усвојене. Оно што је главни циљ покрета, како је истакла Несторовић,  јесте да овим мерама не смеју бити обухваћене само породице које се у овом моменту одлучују за рађање, већ и породице које већ имају троје и више деце, а веома мало или никако нису биле испоштоване да имају привилегован статус у друштву.

Владица Гавриловић, председник Покрета за децу 3+ је рекао да данас у Србији постоји око 138.000 породица са троје и више деце, а да би нас у будућности било онолико колико нас има данас потребно је да се број вишечланих породица повећа на 800.000 породица.

“Од свог постанка Покрет за децу 3+ се залагао за финансијске подстицаје рађања, 1000 евра за прво, 2000 за друго дете, плата за мајку која има троје и више деце и пензија за ону која има четворо. Годину дана касније прве две мере су у порпуности усвојене, док је трећа делимично”, истакао је Гавриловић.

 

Поносна картица „Цена минус за 3+“ је персонализована картица на име мајке која има троје и више деце (у изузетним случајевима на име оца или друге особе која се брине о деци која немају мајку) са којом се могу остварити попусти у правним субјектима који су потписали уговоре о пословно техничкој сарадњи са „Покретом за децу ТРИ ПЛУС“.

Родитељи који су се до сада пријавили, као и они родитељи који у уторак нису преузели картице,  могу да учине сваког дана у канцеларији број 12 Градске управе у Пожаревцу. Власници поносне картице попусте могу остварити у објектима широм Србије који су приступили овом покрету.