Савет за родну равноправност Скупштине Града Пожаревца

МИНИСТАРКА ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ НА ТРИБИНИ „ЖЕНЕ ЖИВЕ И НА СЕЛУ“ У ГОРЊОЈ ТРЕПЧИ

Министарка за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић учествовала је данас на трибини „Жене живе и на селу“ у Горњој Трепчи, у оквиру кампање за оснаживање жена у сеоским срединама.

Министарка је навела да жене које не живе у високо урбаној средини не смеју бити запостављене, јер њихове идеје, потенцијали и резултати постигнутог сведоче о огромном доприносу у стварању боље будућности.

,,У данашње време, када се суочавамо са депопулацијом сеоских средина, сматрам да је кључно да посебну пажњу посветимо женама које живе на селу, које су стуб својих породица, али и читавог друштва,” истакла је министарка и подсетила да је просечна старост становништва у Србији 43 године, а да су жене које живе на селу две и по године старије од жена које живе у граду и за исто толико година старије од мушкараца који живе на селу.

Министарка је напоменула да је задатак свих учестника у јавном животу да раде на побољшању положаја жена и девојчица, на шта нас обавезује и циљ 5 Агендe Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године који указује на потребу достизања родне равноправности и оснаживања свих жена и девојчица у обезбеђењу окончања свих облика дискриминације, елиминације насиља, како у јавној, тако и у приватној сфери.

На трибини је поред министарке Ђукић Дејановић говорила и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, градоначелник града Чачак Милун Тодоровић, чланица Градског већа задужена за здравство и помоћник директора Опште болнице у Чачку Славица Драгутиновић, председник Колор прес групе Роберт Чобан, а у панел дискусији учествовале су жене из села Рајац, Пријевор, Горња Горевница и Липница.

Кампања „Жене живе и на селу“ се реализује уз подршку председнице Народне скупштине Републике Србије, Министарства за рад и запошљавање, борачка и социјална питања, Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, као и Канцеларије за људска и мањинска права, кроз серију трибина на којима ће се разговарати са женама у сеоским срединама Србије. Циљ капмање је да се укаже на значај и потребу економског оснаживања жена на селу, посебно кроз подстицање на предузетништво, оснаживање у борби против насиља у породици, као и да се жене мотивишу да одлазе на превентивне здравствене прегледе.

Од 8. марта Међународног дана жена, када је започета кампања конференцијом у Дому Народне скупштине Републике Србије, одржане су трибине у Новом Жеднику (Суботица), Банатском Великом Селу (Кикинда), Гамзиграду (Зајечар), Лучици (Пожаревац), а у јуну је у плану обилазак сеоских средина у Сремској Митровици и Новом Саду.