Савет за родну равноправност Скупштине Града Пожаревца

Обележен Светски Дан срца

У Градском парку у Пожаревцу акцијом бесплатног мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви грађанима обележен је Светски дан срца. У акцији су учествовали Савет за равноправност полова Града Пожаревца,Црвени крст, Завод за јавно здравље Пожаревац, Патронажна служба дома здравља, Основна школа Доситеј Обрадовић и Медицинска школа.
Испред Савета за родну равноправност, медијима се обратила председница савета Јелена Николић, следећим речима : “Данас смо се окупили поводом светског дана срца који се од 2000.године обележава у целом свету ş циљем да се повећа ниво свести становништва о томе да оболевање и умирање од кардиоваскуларних болести може да спречи уводјењм здравих стилова живота. Светски дан срца ове године обележавамо по слоганом „ОБЕЋАЈ ДА … ЗА МОЈЕ СРЦЕ, ЗА ТВОЈЕ СРЦЕ, ЗА СВА НАША СРЦА“, са циљем да се нагласи значај здравих стилова живота, као и значај превенције фактора ризика.”

Саша Обрадовић секретар ЦК Пожаревац истакао је да овом манифестацијом желе да подигну свест целокупне јавности о значају превенција болести срца и крвних судова, да укажемо на факторе ризика попут пушења, неправилне исхране и физичке неактивности и да се људи окрену здравим стиловима живота.
Др Цвија Стојановић, начелник Центра за промоцију здравља ЗЗЈЗ Пожаревац, је овом приликом истакла да свако треба да буде одговоран за своје здравље као и да поштујемо препоруке лекара уколико смо преживели инфаркт у смислу да се придржавамо правилне исхране, редовне физичке активности, да редовно контролишемо ниво шећера и масноће у крви, да контролишемо стрес колико је год то могуће и наравно да узимамо препоручену терапију.
Овогодишњи слоган је „Обећавам да… за моје срце, за твоје срце, за наша срца“.
Светски дан срца установила је 2000. године Светска здравствена организација. Циљ обележавања је да се укаже на болести срца и крвних судова које су узрок смрти 17 милиона људи у свету на годишњем нивоу. Према неким проценама поменута бројка попеће се на 23 милиона смртних исхода годишње проузрокаваних болестима срца и крвних судова. Светска федерација срца жели да укаже да 80 одсто превермених смртних исхода услед болести срца и крвних судова проузрокују три фактора: пушење, неправилна исхрана и гојазност.