Савет за родну равноправност Скупштине Града Пожаревца

Обележена кампања „16 дана активизма борбе против насиља над женама“

Савет за родну равноправност је обележио кампању „16 дана активизма против насиља над женама“ под називом „Не плаши се да кажеш“. Кампању је подржао Град Пожаревац и Скупштина Града Пожаревца, а почетак ове кампање је обележен у Градском парку код споменика кнезу Милошу Обреновићу, где су чланице Савета за родну равноправност делиле флајере и пружале више информација о значају борбе против насиља над женама.
С обзиром да је наранџаста боја симбол племените енергије, управо ће споменик кнезу Милошу Обреновићу бити осветљен овом бојом током 16 дана активизма против насиља над женама.

„Насиље над женама је велики проблем у Србији и сматрам да није довољно 16, већ да треба 365 дана у години да се говори о томе и да је потребна стална едукација друштва да је било какво насиље над женама недопустиво. Заправо за насиље нема оправдања, јер је насиље над женама злочин.“, изјавила је председница Савета, Јелена Николић.
Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ обухвата 5 међународна датума која повезују жене, насиље и људска права:
• 25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама
• 01. децембар – Светски дан борбе против АИДС-а
• 03. децембар – Међународни дан особа са инвалидитетима
• 06. децембар – Годишњица Монтреалског масакра
• 10. децембар – Међународни дан људских права

Циљ спровођења ове кампање је подизање свести о родно заснованом насиљу као проблему људских права на локалном, националном, регионалном и интернационалном нивоу.