Савет за родну равноправност Скупштине Града Пожаревца

Основне информације

Град Пожаревац је приступио Покрету за децу „Три плус“ што подразумева да  свака породица са троје или више деце може постати власник Поносне картице која омогућује одређене попусте у продајним објектима, установама, јавним предузећима и другим организацијама које су се прикључиле овој акцији. Правни субјекти сами одређују висину попуста који одобравају доносиоцу Поносне картице, а до сада се придружило преко сто њих.

Поносна картица је именована на мајку и доноси попусте у бројним правним субјектима, а на њу имају право све породице које имају троје или више деце, од којих је макар једно малолетно. Поделу картица врши локална самоуправа.

Ово је једна од мера које Град предузима у оквиру популационе политике. Поред тога, издвојено је 5,5 милиона динара за беби пакете за сваку рођену бебу са територије Града Пожаревца. Свака беба добија ауто седиште, док се за прво рођено дете, као и за близанце додељује 40.000 динара из градског буџета. Град регресира трошкове за боравак у вртићу за вишечлане породице, социјално угрожене категорије и самохране родитеље.

На годишњем нивоу се одваја 3 милиона динара за 12 парова за вантелесну оплодњу, тако да сваки пар добије око 250.000 динара, док родитељи који су добили дете вантелесном оплодњом могу конкурисати и за добијање другог детета вантелесном оплодњом, што је у 2019. години и био случај.

Такође, ове године по четврти пут, Град организује и манифестацију Дан борбе против беле куге, која има за циљ подизања свести о повећању наталитета.

.