Савет за родну равноправност Скупштине Града Пожаревца

У Kленовнику настављена реализација пројекта „Kључни кораци ка родној равноправности“

Трибина на тему Репродуктивно здравље и психолошки аспект је представљена у оквиру пројекта „Kључни кораци ка родној равноправности“ који спроводи Агенција за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), уз финансијску подршку Европске уније, а реализује Град Пожаревац у сарадњи са Саветом за равноправност полова Скупштине Града Пожаревца.
Говориле су чланица Савета за родну равноправност полова скупштине Gрада Пожаревца, Ивана Гавриловић; психолог, специјалиста медицинске психологије, Оливера Хајрановић и специјалиста гинекологије и акушерства, Душица Рајчић.
Др Душица Рајчић је у свом излагању представила медицинске сегменте важне за очување репродуктивног здравља и побољшање наталитета, уз навођење низа поучних примера из своје лекарске праксе.
На трибини су, такође разматрани и психолошки аспекти везани за интимне односе, са посебним освртом на разлоге и мотиве које адолесценткиње имају приликом ступања у овај чин. Нарочита пажња посвећена је преурањеним интимним односима – узроцима, природи и последицама који они могу и обично имају на психичко и физичко здравље адолесценткиња. Посебно су полне болести, нежељена трудноћа и абортуси сагледани кроз призму непосредних и дугорочних доживљавања адолесценткиња и жена које су их искусиле. Разматран је стваран и могући утицај породице, школе, медија, локалне заједнице и наведене су превентивне активности које се могу предузети по питању заштите репродуктивног и психичког здравља младих. Присутни адолесценти подстакнути су на размишљање о психолошкој зрелости и квалитету емоционалне везе који требају да остваре како би интимни односи који им предстоје функционисали без штетних последица по њихово физичко и психичко здравље.