Савет за родну равноправност Скупштине Града Пожаревца

За пројекте економског оснаживања жена 20 милиона динара

У оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“, Координационо тело за родну равноправност у сарадњи са UN Women, а уз финансијску подршку Европске уније, и у 2019. години наставило је да подржава локалне механизме за родну равноправност као и организације цивилног друштва које раде на побољшању економског положаја жена.

У име потпредседнице Владе и председседнице Координационог тела, проф. др Зоране Михајловић, данас је уговоре о реализацији пројеката у области економског оснаживања жена за 12 локалних самоуправа и четири невладине организације уручио државни секретар Зоран Лакићевић.

„Ове године издвојили смо више од 13 милиона динара за удружења и шест милиона динара за локалне самоправе, како бисмо подржали њихове напоре да унапреде родну равноправност на локалном нивоу. На републичком нивоу стање је боље, више смо умрежени, доносимо законе и стратегије, али да би се ефекти заиста видели, морамо све мере и активности имплементирати на локалу. Да је спустимо на локал и више радимо са локалним заједницама. Зато је овај пројекат важан. Хвала ЕУ што је препознала наше напоре на пољу родне равноправности и по први пут кроз ИПА 2016 издвојила два милиона евра за ову област“, истакао је Лакићевић.

Он је додао да ће Координационо тело наставити да ради како са Делегацијом ЕУ, тако и са важним партнерима UN Women, како би оснажили локалне механизме и подржали организације које су годинама биле стожер родне равноправности.

Матеја Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, рекла је да је родна равноправност једна од основних европских вредности и да ЕУ остаје највећи донатор у Србији.

„Наставићемо да пружамо подршку Влади Србије како би се област родне равноправности унапредила. Кроз пројекте које смо ове године подржали 1.500 жена ће имати користи, да унапреде своја знања и вештине, да се лакше запосле и постану конкурентне на тржишту рада. Родна равноправност мора постати део свакодневног живота и ту смо да заједно радимо на томе“, рекла је она.

Блерта Цела, заменица регионалне директорке UN Women за Европу и централну Азију, захвалила је Влади Србије и Координационом телу на посвећености унапређењу положаја жена у Србији, рекавши да су жене огроман привредни потенцијал иако је родни јаз и даље свеприсутан.

„Зато ће иницијативе попут ове допринети да се види напредак. Србија је активно посвећена побољшању родне равноправности и UN Women, која има јединствен мандат да на глобалном пољу унапређује ову област, присутна је и у вашој земљи да у томе помогне, са посебним фокусом на економско оснаживање жена“, рекла је Цела.

Координационо тело: За пројекте економског оснаживања жена 20 милиона динара